Prislista

Vad kostar en begravning?

För de allra flesta är en begravning av en anhörig mycket viktig. Först och främst vill vi göra den till ett minnesrikt och vackert avsked av den nära och kära. Varje begravning är och skall vara unik och individuell. Under senare år har också begravningarna präglats av att bli allt mer personliga precis som livsstilen.

Att bilda sig en uppfattning om vad en begravning kostar är svårt då allt beror på vilka val ni gör dock är det vissa kostnader som man inte rår på, det är en del transporter och servicetjänster som måste utföras. Det man t.ex. kan styra är annonsens storlek, minnesstundens omfattning, eventuella musiker, tryckta program, blomsterarrangemang mm.

Vid besöket på begravningsbyrån går vi vanligtvis igenom följande:

Grundarvode

I grundarvodet 4950 kr ingår följande:

  • Kundbesöket antingen på kontoret eller hembesök.
  • Kontakt med myndigheter som skatteverket och försäkringsbolag.
  • Bokning och kontakt med officianter i olika samfund, kyrkogårdar.
  • Beställning av blommor, dödsannons, musiker, solister, catering, tryckeri allt annat som har med begravningen att göra.

Representant

Det är att rekommendera att ha en representant på begravningen, vilket innebär att jag är där i god tid innan begravningen börjar, tar emot och arrangerar blommorna stämmer av med alla medverkande en en gång. Tar emot gäster delar ut kort om det finns. Under begravningen är jag behjälplig med allt som kan behövas. Visar fram till avsked. 2300kr

Transport

Den avlidne förvaras ofta i ett bårhus där den avlidne kläs och läggs ner i kistan, vilket är en del av begravningsentreprenörens arbete. Därefter transporteras kistan till ceremonilokal eller krematorium. 3200 kr

Jordbegravning

Vid jordbegravning avslutar man oftast ceremonin vid graven då kistan sänks ner i graven. Är man medlem i svenska kyrkan och den religösa akten sker i svenska kyrkans ordning ingår bärare som utför både bärandet av kistan ut från kyrkan eller kapellet och sänker den i graven.

Kyrklig

Man kan välja begravning inom olika kyrkor beroende på vilken religion man tillhör och vart man bor. Är man inte medlem i den trossamfynden, församlingen kan det förekomma att man måste bekosta prästen, lokalen, musiker, vaktmästare.

Bärare

Är man medlem i svenska kyrkan och den religösa akten sker i svenska kyrkans ordning ingår bärare som utför både bärandet av kistan ut från kyrkan eller kapellet och sänker den i graven. Man får lov att göra det själv med. Om man är inte med i kyrkan eller har annan religions akt kostar bärarlaget ca 5500 kr.

Gravsten eller inskription på befintlig sten

Med personlig rådgivning hjälper jag er att skapa en gravsten till minne av en älskad anhörig. Vi jobbar med Edurus.

Val av kista och urna

Kistor finns i många olika material, färger, prisklasser och utföranden. Priset varierar berodde på vad ni väljer. Från 2900 kr allra enklaste transportkista till vackert vitlaserad furukista 5600 kr eller massiv elegant ekkista 14 000 kr.

När man väljer kremation behövs en askurna med undantag av minneslund/askgravlund då enklare urna ingår. Urnor finns i många olika prisklasser, material och utföranden. Vid gravsättning i jord används förgängliga urnor och vid gravsättning ovan jord – t ex i kolumbarium – används oförgängliga urnor.

Sång och musik

Finns många duktiga solister, de brukar ta ca 2500kr för medverkan på begravningen.

Begravningshjälp

Saknas pengar i dödsboet kan kommunen skjuta till ett bidrag till en värdig begravning – ibland också en dödsannons och gravsten. Du ansöker om begravningshjälp på socialkontoret i den kommun där den avlidne var skriven.

Det är viktigt att inte betala några räkningar. Det kompenseras inte av det bidrag du kan få av kommunen. Se också till att avsluta alla autogiron och andra stående överföringar från den avlidnes bankkonton. Kontakta också socialkontoret innan du beställer begravningen.

Enligt socialstyrelsen behöver en kommun maximalt bistå med ett halvt basbelopp.

Kremation

Vid kremations begravning avslutar man akten i kyrkan eller kapellet eller vilken ceremoni lokal man har valt. Ibland väljer man att ha akt med urna då har man redan kremerat kistan. I det fallet om man har grav kan akten avslutas vid graven med urnsättning.

Vid kremations begravning kan man välja olika gravsättnings typ. Antingen helt anonymt i minneslund. Askgravlund kan man välja i Göteborg som innebär anonym grav men man får vara med och lägga ner urnan i graven och man kan få namnplakett på avsett plats vid askgravlunden. Kostnaden för plattan är 3000 kr som Kyrkogårdsförvaltningen ordnar.

Man kan välja befintlig grav om det finns plats för urna, eller ett nytt gravplats. Där tillkommer kostnad antingen för ny text på befintlig sten eller ny gravsten.

Borgerlig ceremoni

Begravning i utomkyrklig medverkan, vanligen i kapell men man kan välja annan lokal som känns rätt, med eller utan borgerlig officiant. Här kan man välja helt själv hur man vill utforma ceremonin. Det finns av kommunen utsedda officianter som är kostnadsfria. Kapellet kostar inte heller. Finns officianter som tar betalt med.  Om man vill anlita musiker kan det kosta.

Man kan välja befintlig grav om det finns plats för urna, eller ett nytt gravplats. Där tillkommer kostnad antingen för ny text på befintlig sten eller ny gravsten.

Svepning

Svepning innebär att man gör kroppen redo inför begravningen. Kroppen rengörs och en vit svepningsskjorta alternativt den avlidnes egna kläder används. Föremål som betydde mycket för den avlidne får även läggas ner i kistan.

Du ta ställning till om och hur du vill att den avlidne ska kläs innan kistläggning, samt om du vill ha ett personligt avsked som innebär att man tittar på hen i kistan.

Dödsannons

Dödsannons införs på dagstidningarnas familjesidor av de efterlevande som kungörelse att dödsfall inträffat.

Jag hjälper er att utforma en personlig annons och införande i de tidningar ni önskar.

Blommor

Blommor är ett vackert och för många ett viktigt inslag i en begravningsceremoni. Oftast har man en dekoration som ligger ovanpå kistan och något arrangemang som står bredvid. De närmast anhöriga brukar också ha varsin handbukett som läggs ovanpå kistan eller i graven.

Vi har valt att jobba med ett av Göteborgs-områdets mest välrenommerade garden-center som grundades redan 1974

www.tradgardsforum.nu

Programkort och minnesalbum

Ett tryckt programkort underlättar för begravningsgästerna och sparas ofta som ett minne. Efter begravningen sammanställer jag en smakfull vacker minnesalbum med bilder från begravningen.

www.inmemory.se

Gravplats

Gravplats är beroende på om det är jord- eller kremationsbegravning. Gravplatserna varierar på olika kyrkogårdar, jag hjälper er att ta reda på förutsättningarna. Det vanligaste är att man gravsätts i sin hemförsamling, i mån av plats även utanför sin hemförsamling.

Minnesstund (samling efter begravningen med förtäring)

En minnesstund hör till en begravning med ceremoni. Den är en viktig del av begravningen där man får tillfälle att vara tillsammans med sina närmaste i ett lugnare sammanhang. Minnesstunden kan antingen ordnas i hemmet eller i en hyrd lokal.

Vi jobbar med Lyck-Osten som förser både företag och privatpersoner med lyxiga landgångar, smörgåstårtor och eleganta bufféer.

www.lyckosten.se

Vem betalar begravningen?

Kostnaderna för en begravning betalas av dödsboet. Om det saknas tillgångar i dödsboet eller om tillgångarna inte räcker till betalar kommunen en begravning inom en fastställd norm. Ansökan måste anhöriga själva göra hos kommunen. Jag vägleder er i den processen med.

Omdömen

En sorglig stund, blir till ett ljust och fantastiskt minne. Man känner sig välkommen in i Livias värme, på ett familjärt och empatisk sätt. Inget är omöjligt och inget lämnas åt slumpen. Livia är oerhört kompentent, noggrann och inlyssnande. När livet krisar, skänker Livia med sin empati både styrka och lugn. Rekommenderar varmt att ni anlitar Livias begravningsbyrå!

Helen

Tack för allt Livia. Du är bäst.

Trevligt och varmt bemötande. Du är verkligen på rätt jobb. Kan varmt rekommendera Livia.

Jana

Livia du är bäst

Fantastisk människa

Du gjorde kents dag

Minnesrik

Pia

Trevlig, tillmötesgående och mycket kunnig! Livias varma personlighet ger en ro och styrka när man behöver det som mest.

Sanaz